Dit raam op de kaart zit nog altijd dicht

Nieuwsartikel

Waar wij werken, op het Arabisch Schiereiland, zijn nog bijna geen lokale christenen. Toch is het een gebied dat door zendingsorganisaties al snel over het hoofd wordt gezien. Wat kunnen wij doen om dat te veranderen?

Het viel me pas weer op. Het Arabisch Schiereiland bevindt zich middenin een gebied dat heel belangrijk is voor christenen. Waarom? Juist omdat er zo weinig christenen zijn. Want dat zou elke volgeling van Christus aan het hart moeten gaan.

Pak de kaart er maar eens bij. Kijk naar het oostelijk halfrond. Leg je vinger bij de 10e breedtegraad, en een tweede vinger bij de 40e breedtegraad. Trek er een denkbeeldige rechthoek omheen, die loopt van West-Afrika helemaal tot aan Oost-Azië.

Die rechthoek heet het 10/40-raam. In dat raam zijn allerlei grote landen, zoals India, China, Egypte en Saudi-Arabië. Maar ook bevinden zich daar veel kleinere landen die minder bekend zijn, zoals Jemen, Nepal, Qatar en Koeweit.

Hoe verschillend die landen ook zijn, ze hebben één ding gemeen: hier bevinden zich de meeste onbereikte volken ter wereld. Er zijn in de meeste gevallen weinig christenen en lokale kerken. Als je wieg in dit gebied staat, is de kans dat je ooit met een volgeling van Jezus in contact komt buitengewoon klein.

3,3 miljard

In cijfers uitgedrukt ziet dat er zo uit: er leven ongeveer 5,4 miljard mensen binnen het 10/40-raam. Dat is het grootste deel van de wereldbevolking! Die zijn onderverdeeld in 8700 verschillende volkeren. Van die volkeren worden er 6000 beschouwd als onbereikt. Die hebben samen een omvang van 3,3 miljard mensen. Met andere woorden: ongeveer 62 procent van de mensen in het 10/40-raam hoort bij een onbereikte groep. Dat percentage is nergens anders ter wereld zo hoog.

Sommige van deze onbereikte volken zijn enorm groot, zoals de Turken, Marokkanen en de Pashtun in Afghanistan. Die tellen stuk voor stuk miljoenen mensen zonder kerk, zonder Bijbel, zonder opening naar hoop.

Miljoenen mensen zonder kerk, zonder Bijbel, zonder opening naar hoop.

Kortom, het raam zit dicht. Soms potdicht, zodat het nauwelijks mogelijk is er binnen te komen. Denk bijvoorbeeld aan Afghanistan of Noord-Korea. Soms is er een klein kiertje, bijvoorbeeld in het geval van China of Saudi-Arabië. In een enkel geval staat het raam zelfs behoorlijk open, zoals bij Egypte of Libanon, waar relatief veel autochtone christenen wonen. Maar de regio als geheel staat er bedroevend voor als we kijken naar de zendingsopdracht. Er moet hier nog ontzettend veel werk verzet worden.

Minste zendelingen

Toch gebeurt dat niet, of in elk geval onvoldoende. Joshua Project, die dit soort dingen nauwgezet bijhoudt, heeft ooit berekend dat van alle zendelingen die door de wereldwijde kerk worden uitgezonden, 90 procent wordt gestuurd naar gebieden buiten het 10/40-raam.

Dat betekent dus dat het gebied met de minst bereikte volken ter wereld ook nog eens de minste zendelingen krijgt. En om het nog erger te maken: van die 10 procent die wél naar het 10/40-raam gaat, komt een groot deel terecht in die landen binnen het raam die juist een lokale kerk hebben, zoals Egypte. Voor de gesloten landen blijft dus maar een paar procent over.

Dat betekent niet dat zendelingen geen goede dingen kunnen doen in al die andere landen. Uiteindelijk moet iedereen daarheen gaan waar de Heere hem of haar roept. Maar het betekent óók dat er veel mensen verstoken blijven van het Evangelie, juist op die plekken waar de nacht zo donker is.

Een andere aanduiding van deze regio is de “gordel van weerstand”.

Nu is het wel te begrijpen dat zendingsorganisaties niet staan te springen om mensen naar landen in dit gebied te sturen. Soms is het ronduit gevaarlijk, en vaker nog heeft de geschiedenis uitgewezen dat het land in dit gebied rotsachtig is. Het zaad van het Evangelie heeft het er moeilijk en komt maar mondjesmaat op – alsof er bijna geen goede grond is.

Het is dan ook niet toevallig dat de meeste landen uit ranglijst christenvervolging van Open Doors zich in dit gebied bevinden. En het is evenmin toevallig dat extremistische vormen van islam in veel van deze landen wortel hebben kunnen schieten. Niet voor niets is een andere aanduiding van deze regio de “gordel van weerstand”. Hier moet je als zendeling een lange adem hebben, dat is iets dat ik uit eigen ervaring kan beamen.

Zelf uitgaan

Toch kan dat alles geen reden zijn om geen mensen te sturen. Integendeel. De schatting is dat zo’n 95% van de mensen in het 10/40-raam de naam van Jezus nog nooit heeft gehoord. Denk even aan de impact van dit getal – hoeveel miljoenen horen nooit een woord over de hoop van het evangelie?

Verandering is mogelijk. De kracht van het Woord kan overal verandering tot stand brengen, ook in deze gebieden waar de grond zo hard is. Maar zo’n verandering gaat altijd gepaard met aanhoudend gebed. Dat is het eerste wat we allemaal kunnen doen. Bidden dat Gods Geest gaat waaien en het raam tussen de 10e en de 40e breedtegraad openwaait.

De kracht van het Woord kan overal verandering tot stand brengen, ook in deze gebieden waar de grond zo hard is.

Wat ook mogelijk is: investeren in organisaties zoals Stichting Ismaël die uitzendingen naar dit gebied mogelijk maken. En, een derde optie: zelf uitgaan. Het is best mogelijk dat je, als je dit leest, aangeraakt wordt door de nood in dit gebied. Ons advies is: ga het gesprek met ons aan (en stuur een mail voor een goed gesprek naar Jan Vreeken). Ik heb hier dringend collega’s nodig. Want als er ergens werkers nodig zijn, dan is het wel hier, in de regio waar het licht 2000 jaar geleden begon te schijnen.

Auteur: anonieme veldwerker, ook geplaatst in het blad: Om Sions wil.