Voedzaam én levend brood voor Jezidi vluchtelingen

Nieuwsartikel

Het vluchtelingenkamp Mam Rashan in Noord-Irak wordt bevolkt door zo’n 14.000 mensen. Net als wij hebben deze mensen voedsel nodig, maar doordat er veel werkeloosheid en uitzichtloosheid is, is het lastig om je eigen brood te verdienen, laat staan een goed gevulde boterham. De overheid per deelt persoon 18.000 dinar (€12,50) uit per maand, waarvan men zelf voedsel / medicijnen kan kopen. Maar de dagelijkse 42 eurocent is veel te weinig om jezelf te voorzien van voedsel en medicijnen.

Goedkoop maar toch duur

In het kleine bakkerijtje worden dagelijks zo’n duizend broden gebakken. Zes dagen per week is de bakkerij open. Om vijf uur, voordat de zon opkomt, begint het bakproces. Om zeven uur komen de eerste kampbewoners hun broden kopen. Rond twaalf uur zijn vaak alle broden vergeven en sluit de bakkerij. Het brood kost de helft van de marktprijs. Aan de meest arme gezinnen worden de broden gratis weggegeven.

Extra broodjes met Kerst en Pasen

Met Kerst en Pasen worden er twee extra broodjes in de boodschappentasjes gestopt met de mededeling: ‘Het is voor ons een feestdag en we willen de feestvreugde met jullie delen.’ De broodjes zijn gewikkeld in een folder, die uitlegt wat Kerst en Pasen inhoudt. Daardoor hebben de mensen veel vragen over wat ze lazen en willen meer weten over ‘het levende brood’. Er zijn al 422 Bijbels uitgedeeld!

Discipelschap

Het team bestaat uit een Jezidische bakker, die christen is, maar daar niet openlijk voor uitkomt, anders is de kans groot dat de bakkerij wordt gezien als evangelisatieproject. Drie vrijwilligers uit het kamp helpen drie maanden bij het bakproces. Zij ontvangen een vergoeding voor hun werkzaamheden en na drie maanden komt er een nieuw vrijwillig bak-team. De bakker is degene die het bakteam begeleidt. Zij nemen deel aan de wekelijkse Bijbelstudiegroep.

In verband met de veiligheid zijn sommige feiten en (plaats)namen veranderd. Dit verhaal staat ook in het eerste magazine van Stichting Ismaël. Vraag het magazine aan via info@stichting-ismael.nl