Veel jongeren in Irak hebben een oorlogstrauma en hebben jarenlang in een vluchtelingenkamp gewoond. Stichting Ismaël draagt met een zeer betrouwbare partner ter plaatse bij aan traumaverwerking bij kinderen. In vluchtelingenkampen krijgen de kinderen in groepen van dertig Art therapy aangeboden, in een christelijke setting. Het programma is gebaseerd op het maken van tekeningen en andere kunstvormen; Deelnemers hebben daarnaast ook gesprekken met therapeuten.
Art therapy, een kunstzinnige traumaverwerkingscursus, is ontworpen om jongeren mentaal te helpen. Het geeft de jongeren veerkracht en verbetert de geestelijke gezondheid. Het expressieve project met teken- en schilderkunst helpt om gedachten, emoties en gevoelens te uiten, verbindt jongeren en wakkert hoop voor een betere toekomst aan.
De 16-jarige Haneen Emad Haider
Ze was de enige moslim die participeerde in de cursus in de plaats Baghdede. Wat haar familie vertelde over het christendom was anders dan ze zelf ervoer tijdens de cursus. Haar houding en mening ten opzichte van christenen veranderde ten positieve en er werden vriendschappen gesloten. Haar ouders hebben het financieel moeilijk, maar dat weerhoudt haar er niet van om haar studie ambitieus af te ronden.
Het streefdoel is om 25 jongeren drie maanden lang onderwijs te geven over sociale omgangsvormen, traumaverwerking en Bijbel-, teken- en schilderonderwijs. Per leerling kost de cursus €360. Helpt u mee?
Achtergrond
Rond het jaar 2000 leefden er 1,5 miljoen christenen in Irak. Anno 2024 wonen er een kleine 400.000, waarvan 170.000 noodgedwongen op een andere plek wonen, waaronder 35.000 kinderen. De gemeenschap wordt gekenmerkt door een gevoel van verlies van veiligheid, onvoorspelbaarheid en het gebrek aan structuur in het dagelijkse leven. Familiebanden en sociale netwerken zijn ontwricht door de conflicten in de afgelopen jaren. In de dorpen waar christenen door IS verdreven zijn, keren ze nu mondjesmaat terug naar hun oude woonplaats en beginnen aan de wederopbouw.
Geschiedenis
In het gebied rondom de Noord Iraakse stad Mosul was een strijd en bezetting gaande van 2014 – 2017 door radicale IS-strijders. Vanaf 2019 worden er in deze regio kunstzinnige traumaverwerkingsprojecten aangeboden. In totaal zijn er al meer dan 500 deelnemers die dit project volgden. De deelnemers zijn Assyrisch en hebben een christelijke achtergrond; daarnaast ook Jezidi’s en jongeren met een moslim achtergrond.
Toekomst
Deze activiteiten zijn diverse keren geëvalueerd; de resultaten zijn zeer positief, zowel voor de deelnemers, voor de gezinnen als voor de maatschappij. Daarom willen zij (en wij) dit project graag voortzetten zodat bijvoorbeeld ook in de stad Mosul meer jongeren deze mentale en expressieve training kunnen volgen. Voor velen is het een eerste kennismaking met de Bijbel.
Locatie
In de dorpen op Vlakte van Ninevé in Noord-Irak. En in de toekomst in de stad Mosul.
Doelgroep
Getraumatiseerde jongeren tussen 13 en 18 jaar.
Werkwijze
Bij fase 1 tekenen de deelnemers en vertellen over hun (vlucht)verleden. Fase 2 gaat over hun vlucht cq noodgedwongen verhuizing en huidige situatie en fase 3 focust op de toekomst. De ouders van de deelnemers worden actief bij het project betrokken wat de impact vergroot. Tijdens de bijeenkomsten horen de deelnemers verhalen uit de Bijbel en wordt dit als referentiemateriaal gebruikt. Er is individuele coaching door een professional, begeleiding van lokale therapeuten en psychiaters, een eind-expositie, certificering en projectverantwoording.
Wilt u als school, JV of organisatie ook een project adopteren? Neem contact op met bureaumanager Jan Vreeken.
Samenwerking
Bij dit project werkt Stichting Ismaël samen met Bijzondere Noden van de Gereformeerde Gemeenten die vijftig procent van dit project financiert. Daarnaast organiseert het Calvijn College, locatie Krabbendijke Appelstraat, een actie voor getraumatiseerde jongeren op de Vlakte van Ninevé.
Helpt u mee?
Per jaar willen we invulling geven aan 6 groepen. Per groep is € 10.000 nodig. Doneren is mogelijk via onderstaande button of via NL68 TRIO 0786 7131 43 t.n.v. Stichting Ismael o.v.v. Art therapy in Irak
doneer hier voor art therapy